hits

tanya s. johnsen

Dere må skjerpe dere!

Jeg satt taust på rommet mitt da jeg så Vegard Harm sin video om hvorfor alle relaterer mest til karakteren Linn i Skam. Jeg fant ut at jeg skulle la den gå, både om hva han sa, og hvordan alle i kommentarfeltet skrev at de eller en av vennene sine var Linn. Da den videoen gikk rundt på facebook satt jeg for meg selv og tenkte hvordan i alle dager kunne folk relatere til en person som tydeligvis sliter både psykisk og fysisk? Om det er ME eller en depresjon, eller noe annet kan jeg ikke si helt sikkert, for vi har aldri fått svaret på det, men det er veldig tydelig at Linn burde fått hjelp. Burde fått en lege til å undersøkt henne. For det er ikke normalt å sove hele dage, ligge på sofaen for utslitt til å hente seg et glass brus og bare være trist. 

Selv har jeg over ett helt år som er mørkt for meg. Jeg husker ikke stort, og det er like greit for hva gjorde jeg egentlig? Jeg sov hele natten, forsov meg gjerne til skolen, var på skolen halve dagen, gikk hjem og la meg på sofaen, sov i noen timer før jeg gikk på korps og la meg igjen. På veldig dårlige dager kunne jeg kvile 2-3 ganger på dagtid, i tillegg til å sove hele natten. Fordi jeg var så trøtt og sliten konstant mistet jeg vennene mine. Jeg hadde ikke overskudd til å skrive til dem, eller gjøre andre aktiviteter. Er dette virkelig noe du vil relatere til?

For noen dager siden la Mediehuset Altaposten ut en video om Samuel på 16 år som har hatt Idiopatisk hypersomni siden han var 5 år gammel. Han står opp klokken 13.00, går på skolen i én time, gjør lekser og sover gjerne i 20 timer til. Alt han ønsker er å få være normal. Få en medisin som gjør at han slipper å sove hele tiden, og gi han en ungdomstid som er verdt å huske.

Jeg lot alt snakket om Linn gå fordi vi vet ikke helt sikkert hva som egentlig er problemene hennes, men jeg vil ikke la snakket gå om Samuel. Det at folk sitter i facebookinnlegget, tagger venner og skriver "det er deg" eller "da har jeg funnet diagnosen min" er virkelig ikke morsomt. Dette er faktisk snakk om en sykdom som påvirker livskvaliteten til ett menneske. 

Det dere sitter å tuller og fjaser med er faktisk grunnen til at jeg er frisk og oppgående i dag. Det dere tror er en morsom spøk, er en brutal virkelighet for folk som Samuel, og meg før jeg fikk medisiner som fungerte. Det er også virkeligheten til alle som lider av ting som f.eks ME. Tror dere at vi ønsker å sove bort hele dagen? Tror dere at vi ønsker å miste alle vennene våre, for vi er for utslitt til å snakke med dem, være med dem, fordi vi har vært på skolen i ett par timer? Tror dere vi koser oss når vi ser folk som ikke gikk på ungdomsskolen en gang da vi begynte på videregående, bli ferdig før oss? For dere som tror alle disse tingene må virkelig skjerpe dere, og vokse opp.

Er det slikt at du bare er deppa, har ikke motivasjon, gnist, ligger og sover hele døgnet håper jeg heller at du ringer til legen din, fremfor å vitse det bort. Det er tross alt snakk om både fysisk og psykisk helse. Og om det er slik at ditt eneste problem er latskap, så ta ett tak og få bedret livskvaliteten din, det er bare dårlig gjort mot de som faktisk har problemer.

 

Video hvor Vegard Harm snakker om at folk relaterer til Linni finner du HER
Facebookinnlegg med video om Samuel finner du HER