hits

tanya s. johnsen

"Er du ikke lei enda?"

 • Skrevet: 21.05.2018
 • Klokken: 21:27
 • Kategori: Korps

"Spiller du enda i korpset?" "Ja, og i tillegg har jeg aspirantene nå". "Er du ikke lei enda?" Nei. Jeg er ikke lei av å spille i korpset. Jeg gikk ett år på kulturskolen, og er på mitt 11 år i skolekorpset, og jeg er på ingen måte lei enda. Faktisk, gir det meg enda mer glede og energi enn noen gang. Det som derimot gjør meg lei er harseleringen og vitsingen. De som skal se ned på korps, uten å en gang ha peiling på hva korps faktisk er, bortsett fra kornetter, trompeter, klarinetter og en god del andre instrumenter. Jo, de spiller også på 17. mai, det tror jeg alle har fått med seg?

Jeg tror korps er den mest undervurderte aktiviteten en person kan gå på. Og den mest undertrykte. For jeg har aldri opplevd så mye kritikk i så ung alder med andre aktiviteter, enn i korps hvor jeg hadde venner som prøvde å få meg til å slutte fra jeg bare var 10 år gammel til jeg var ferdig på ungdomsskolen. Faktisk er ikke klassekamerater de verste når det kommer til kritisering av venner som spiller i korps, de verste holdningene jeg opplever kommer fra godt voksne personer som prøver å lære ungene sine at mobbing ikke er greit. Men å kritisere og skape en dårlig holdning om korps, det er innanfor, eller hva?

Korps er ikke for alle, og det er jeg fullstendig klar over. Du har rett til å mene at korpsmusikk ikke er fint, slik som jeg har rett til å mene andre musikksjangere ikke er fine. Allikevel ville jeg aldri funnet på å prøve å overtale ungene mine til å ikke høre på en spesifikk musikk, eller kanskje gitt dem en premie for å ikke begynne på fotball, for fotball er ikke for meg. Men det kan være greia for ungene mine, og jeg ville aldri funnet på å nekte dem mulighet til fotball, håndball, turn, allidrett, kor, kajakk eller hva enn de ville funnet på. Jeg ville heller ikke sagt det høyt uten at noen faktisk spurte om min mening, for jeg ser på ingen måte at det er vits i å ødelegge andre sin glede med å snakke ned på noe jeg vet de liker godt.

Vi i korpsbevegelsen er kanskje noen hårsåre mennesker. Vi tåler ikke at bedrifter velger å markedsføre korps som noe negativt, som f.eks McDonalds som i år hadde ett snapchat filter med teksten "Nok korps nå, jeg vil ha Maccern" på 17. mai. Men hvorfor skal vi tåle slikt, når ingen andre aktiviteter skal tåle slikt? Når argumentet var at de ønsket å vitse med at alle er slitne etter en lang dag med bunad, is og mange andre ting, hvorfor ikke bruke det i sin reklamering? "Nok tog nå, jeg vil ha Maccern", "Nok bunad, jeg vil ha Maccern", og slikt kunne jeg fortsatt med andre måter å markedsføre seg selv.

Vi i korpsbevegelsen er faktisk ikke hårsåre når vi lar det provosere oss. I over ti år har jeg årlig hørt stønning, sukk, irritasjon og kommentarer om hvorfor korps er teit, og at ingen skulle holdt på med det. I over ti år har jeg hørt mediene omtale korps som noe negativt, og når de hadde muligheten til å endre folks syn på korps har de heller gjort det motsatte. Nrk hadde for en stund tilbake en reportasje med det daværende Europas beste voksenkorps som hører til i Bergen. Benyttet de sjansen til å vise korpsets skikkelig identitet? Nei, de spurte heller ordføreren i Bergen om hun hadde blitt lei seg om ungene hennes ville begynne i korps, og snakket om 17. mai.

Jeg skal ikke skryte å fortelle om at det ikke er noen reservebenk, at det er ikke så mye dugnad som alle mener det er, for de talene blir fremført flere ganger i året, og jeg er ganske sikker på at jeg har gjort det ett par, kanskje ti ganger selv også. Nei, jeg ønsker bare at neste gang du tenker å si noe negativt om korps i nærvær av folk som spiller bare tenk deg en gang om, eller tre om det er nødvendig. Vit at de såkalte vitsene dine kan få en 9 åring til å komme hjem og fortelle foreldrene sine at h*n ønsker å slutte fordi vedkommende er lei, når virkeligheten er at en uvitende person har påvirket h*n. Vit at når du snakker stygt om korps er det kanskje noen som sitter med en klump halsen for du rakker ned på den ene tingen som kanskje gjør at en person kommer seg gjennom hverdagen.

Korps sliter mer enn nok med rekruttering, så holdningene til media og enkeltpersonene vi møter i hverdagen gjør ikke dette noe bedre. For endres ikke holdningene snart kommer nok flere korps til å miste rekrutteringen sin for fult, og korps vil bli lagt ned. Og hva får vi i 17. mai togene da? 

Nå skal jeg sette meg ned å planlegge ett fantastisk opplegg med aspiranten frem til sommeren og krysse fingrene for at alle fortsetter til høsten. Og jeg skal arbeide med å finne en måte hvor jeg kan motivere dem til å ønske å fortsette i korpset. Og jeg skal lære dem til å være stolte over å spille i korps. For selv om jeg er lei av harselering, er jeg ikke lei av gleden korpset påfører meg og det ønsker jeg å formidle videre.

 • Skrevet: 21.05.2018
 • Klokken: 21:27
 • Kategori: Korps
 • Kommentarer: 1

Klar for pensjonisttilværelsen?

 • Skrevet: 03.04.2017
 • Klokken: 22:00
 • Kategori: KorpsFor enkelte folk er korps noe av det teiteste og kjedeligste du kunne drømme deg om å være med i, men spør du oss som spiller i korps finnes det nesten ingenting som er bedre. For oss er helheten og hver ting individuelt fantastisk. Menneskene du møter, opplevelsene, samholdet, prosessen, konkurransenervene. Alt sammen.

Da jeg begynte i 3. klasse ønsket jeg så inderlig sterkt å begynne i skolekorpset at jeg begynte på kulturskolen. Det kan ikke sammenlignes en gang. Vi var en liten gruppe som spilte kornett sammen én onsdag i uken. Eller det kan sammenlignes med aspiranten og junioren, men langt ifra seniorkorpset. Da jeg begynte i 4. klasse var jeg endelig stor nok til å begynne i korpset, så i min gruppe var det meg og to gutter. En måned etter var det en gjeng som begynte, men i en egen gruppe. Før vi var ferdig med barneskolen hadde alle de sluttet.

Videregående virket det som om mitt kull ble testet. I løpet av to år var begge de to andre sluttet, og jeg stod alene igjen som den eldste i korpset. Det var egentlig kjekt å faktisk være den eldste, og ikke blant de eldste. Så i går kom dagen da jeg alene stod foran korpset og mottok 10-års vimpelen. 10 år i det beste skolekorpset i distriktet - det er litt av en bragd, eller hva? Ser vi på Rogalandsmesterskapet har jeg bare vært med på 1. og 2. plasser, og det synes jeg er vanvittig kult å kunne tenke på.

Om 3 måneder er NM for skolekorps over, og det vil også si tiden min i Førre Musikkorps. Selv om det var en bragd å få 10 år, er det også trist - for det vil si at mine 10 år snart er omme og jeg må sette fra meg instrumentet igjen på skolen. Så er jeg klar for pensjonisttilværelsen i alder av nesten 19 år? Ikke egentlig. Jeg har også som mange før meg en drøm om å gå ut av korpset som landets beste, så jeg tror ikke jeg hadde vært klar før jeg hadde den tittelen.

Men kanskje kommer jeg en dag tilbake og får nok en 10-års vimpel, men denne gang for arbeid i styret. Vi vet jo aldri, men Førre Musikkorps er jeg ikke ferdig med.

 • Skrevet: 03.04.2017
 • Klokken: 22:00
 • Kategori: Korps
 • Kommentarer: 1

Vi tok med pokalen hjem

 • Skrevet: 20.03.2017
 • Klokken: 13:58
 • Kategori: Korps

Korps er gøy, og det er noe jeg liker å gjøre. Førre Musikkorps er ett korps jeg er utrolig stolt over å si at jeg har spilt i i 10 år. Vi har ett samhold som er fantastisk som gjør at vi får til fantastiske ting - som å være blant landets beste skolekorps innen Brass. I går var vi i RM og vi klarte å få med oss pokalen med 2. plass, 1. divisjon inngravert på. I år ble vi ikke best i Rogaland, men det gjør meg ingenting. For til en forandring konkurrerte vi også om å være best på Haugalandet, og det ble vi. Med 3 poeng over det neste korpset som hører til på Karmøy.

Jeg har lyst å skryte over hver enkelt av musikantene i korpset og få det forstått for alle hvorfor hver og en av dem var viktige for oss i går, og få frem hvorfor vi ikke kunne greid oss foruten en av dem, men det skal jeg ikke for da blir dette innlegget veldig langt. Istedenfor vil jeg skryte og si at korpsnivået vi har begynt å få i Rogaland er ekstremt, og som forhåpentligvis gir korpsene i Hordaland en utfordring i NM.

I løpet av helgen gjorde korpsene på Haugaland en fantastisk jobb. Jeg har ikke telt hvor mange korps som var i aksjon, men det jeg vet var at det var 3 ulike korps som vant i sin divisjon - 2 i brass og 1 i janitsjar, i tillegg til mange andre gode plasseringer korpsene her stod for. Det var til og med 2 korps fra Karmøy som i år deltok i 1. divisjon i tillegg til oss mot stavanger korpsene.

I år tok vi i Førre Musikkorps, Sevland Skolekorps, Torvastad skolekorps, Åkra skolekorps og Solvang & Skåredalen skolekorps pokalen med seg hjem, og derfor vil jeg også si at korps er kult. For haugalendingene hadde 3 av 7 førsteplasser. 

 • Skrevet: 20.03.2017
 • Klokken: 13:58
 • Kategori: Korps
 • Kommentarer: 3

Vlog - England

 • Skrevet: 21.10.2016
 • Klokken: 16:31
 • Kategori: Korps

Her har dere videoen fra England! Håper dere liker den, og gjerne legger igjen en tommel opp og abonner på meg på youtube for flerevideoer. Vil anbefale dere å trykke på tannhjulet og ta opp kvaliteten til det høyeste for ett best mulig resultat.

Snart springer jeg ut dørene for å dra på gresskarutskjæring med skolekorpset, og Frakkagjerd sitt skolekorps. Tror det kommer til å bli en hyggelig fredagskveld, hvor vi forhåpentligvis blir litt mer kjent med hverandre, etter som de aller fleste av deres musikanter spiller også i vårt korps. Da er det viktig å knytte bånd slik at alle blir trygge på hverandre og våger å spille foran resten av korpset.

Hva skal du i kveld?

 • Skrevet: 21.10.2016
 • Klokken: 16:31
 • Kategori: Korps
 • Kommentarer: 0

Teaser - Juleshow

 • Skrevet: 20.10.2016
 • Klokken: 11:39
 • Kategori: Korps

Hvert år arrangerer skolekorpset mitt, Førre Musikkorps, ett juleshow hvor vi spiller mye ulikt. Meningen er at det skal være noe for alle; gamle og unge, voksne og barn. Familier skal kunne komme å se på, men at også vennene til oss musikanter skal ha gleden av å se det. Noe jeg mener det gjør - for det er julemusikk som de aller fleste vil like og synes er koselig. For meg er det ihvertfall ikke jul før vi har hatt juleshow!

I går da jeg våknet fant jeg ut at jeg ville allerede nå dele med omverden at i år skulle korpset ha show igjen, etter vi i fjor droppet det til fordel for en annen konsert. Jeg håper det ihvertfall faller i smak for folk med en teaser, og ikke bare en plakat - som vi også kommer til å lage etter hvert. Kommer nok til å skrive litt mer om juleshowet på bloggen etter som det er noe jeg er veldig glad i - og det er jo en del av livet mitt, noe som er trist etter som det er siste år jeg sitter der som medlem i korpset.

Bor du på haugalandet, og gjerne lengre vekke, og ikke vet hva du skal gjøre enten 16. eller 17. desember - så er juleshowet vårt i gang ihvertfall! Det blir spilt julesanger, solister som synger og litt show - noe for enhver. 

NB: Vil anbefale folk å ta på høyest oppløsning når de skal se videoen.

 • Skrevet: 20.10.2016
 • Klokken: 11:39
 • Kategori: Korps
 • Kommentarer: 0