hits

tanya s. johnsen

Veien til voksenlivet?Da dette skoleåret startet i høst knuste politikerne i Norge drømmene og håpene til elever over hele landet. De tok fra oss friheten, troen på oss og sendte de aller fleste rett vest ved å gjøre at vi lengre ikke kunne få en videregående utdanning. De drepte tenåringene. Virket det som.

Jeg var en av de som fikk bakoversveis da fraværsgrensen kom. Det kan jeg ikke lyge om. Jeg satt i klasserommet og lurte på om lærerne var seriøse da de fortalte om reglene som plutselig dukket opp. Men det som skilte meg fra alle andre var at jeg så på det lærerne viste oss og sa. Jeg tok informasjonen fra hverandre, studerte og undersøkte, og satte det sammen - og sa meg rett og slett fornøyd. Det var ett smart system. Et system som ikke skulle forhindre elever å gå på skolen, tvert i mot å gi dem en grunn for å gå (det er nok ikke det som var tanken, men det er slikt jeg har tolket det i etterkant).

Vi ungdommer ber de voksne om å behandle oss som voksne. Vise oss tillit og ansvar. Fraværsgrensen gjorde akkurat dette. Det er den regel som skiller på de som er voksne, og de som bare er ett barn mentalt. Det handler om at er du syk har du en meldeplikt. Du kan være hjemme 10% i ett fag. I arbeid tror jeg det er 10 dager. Er vi syk utenom disse 10% må vi få oss en legeattest, muligens bli "sykemeldt". For det er det de voksne må. Er de syk og ikke i stand til å gå på jobb for en god periode må de sykemeldes. Men ja, det er forskjell på 10 dager og 10% etter som det går mer ut over det individuelle faget.

Vi kan argumentere for og i mot lenge om dette er bra eller ikke. Ut i fra mitt innlegg tror jeg du merker fort at jeg er for. Og de som er i mot kommer nok til å si "ja, men hva med de som sliter psykisk?" Ja, hva med dem? Jeg har en kronisk sykdom. Jeg har 3% i ett fag, ellers har alt havnet under den kroniske sykdommen. En psykisk sykdom havner i samme kategori. Jeg har levert inn legeerklæring på mitt problem og argumenterer med den at hvorfor jeg er hjemme. Er det virkelig så vanskelig for den som har andre problemer? Tro meg jeg forstår angst - jeg sliter til tider mye med det selv, men det er ikke verdens undergang å la lærerne vite om problemet ditt. For meg viser det at jo mer lærerne vet om meg og mine problemer, jo mer forståelsesfulle er de.

Det sykeste argumentet jeg har lest mot fraværsgrensen var nå i mai måned. På grunn av fraværsgrensen må russen komme fulle på skolen. Her kommer jeg med det jeg vil skille på med barn og voksne. Hadde jeg som voksen kommet dritings på jobb hadde jeg vært i faren for å få sparken. Du skylder på at fraværsgrensen er problemet, men jeg tenker du trenger en annen form for hjelp. For kjære deg, alkohol er ditt problem, og dessverre ser du det ikke.

Fraværsgrensen er nok en sak som det aldri kommer til å bli full enighet rundt. Men den eksisterte før, og foreldrene våre overlevde da. For bare noen år siden ble det streik i Danmark da de ikke lengre hadde tillatelsen til å drikke alkohol i lunsjen sin. Alle kjemper sine kamper, men av og til trenger saken bare litt avstand for å forstå hva de egentlig er godt for. Derfor håper jeg at når neste skoleår starter, vil folk være en smule mer positiv enn de har vært i år.