hits

tanya s. johnsen

Det er bare ekkelt og provoserendeDe siste dagene har medias søkelys vært russelåtene med tekster som omhandler skjenking av mindreårige, voldtekt og sex. Det sies at folk bare leser for mye i setningene og det er egentlig ikke det som blir sunget, men om så mange tolker det slikt - er det ikke noe sannhet i det da? Jeg er russ i år, og har egentlig aldri vist min interesse for russelåtene som kommer hvert år. Ikke i år en gang har jeg hørt noen på eget initiativ, og det føles nesten like greit over hvilket budskap mange har.

Det er spesielt den ene russelåten som har fått fokus som sier "er du 13 er du med" og jeg kjenner jeg bare blir kvalm av den linjen. Jeg kjenner flere 13 åringer og jeg takler ikke tanken på at de skulle bli skjenket for så å ha sex ufrivillig. Eller sex generelt. De er under den seksuellelavalderen i Norge, noe som gjør at å ta tekstene bokstavelig blir å bryte loven.

Tydeligvis skal slike tekster holdt på i flere år, men betyr det ikke at det er på tide at noen vokser opp og har en bedre tekst? Ja, tekstene skal være kule og skape stemning, men stemning - ikke voldtekt. Som russ er jeg flau over at nettopp slike ting vi bli assosiert med. Spesielt med tanke på hvor mange som blir voldtatt på landstreff og andre steder hvor russen samles for fest.

Så dere som skriver disse låtene, dere som stolt viser frem den fantastiske sangen dere har fått: Har du tenkt å en gang få deg en familie? Om du en dag får en datter, synes du tanken om at hun blir voldtatt er greit? Synes du denne seksualiseringen av unger er greit? Om 20 år - kommer du fortsatt til å være stolt over at festens høydepunkt var en sang som sa "nei er ja, voldtekt = sex når man har lyst"? For om svaret er ja, da synes jeg du bør skamme deg, for jeg skammer meg over deg.