hits

tanya s. johnsen

Vær så snill å åpne øynene

"Utdanningsdirektoratet har gjennom brev fra fylkesmannen i Rogaland bedt om at Rogaland fylkeskommune endrer sine retningslinjer for fraværsføring slik at de er i tråd med Utdanningsdirektoratet sin tolkning - Utdanningsdirektoratet uttaler:
«ingen deler av kjøreopplæringen kan regnes som en helse- eller velferdsgrunn».

Med bakgrunn i dette trekkes de gjeldende retningslinjene tilbake, nye settes inn med virkning fra torsdag 6.10.2016.

I praksis betyr dette at obligatoriske kurs i glattkjøring, langkjøring samt oppkjøring til førerprøven heretter er udokumentert fravær, og kan få konsekvenser for om eleven får karakter i faget."

Jeg har ikke klagd eller sagt at jeg ikke liker fraværsgrensen. Tro det eller ei, jeg har sett på det som en veldig positiv ting - helt til i dag. Fordi i dag ble jeg irritert, skuffet og oppgitt på mine klassekameraters vegne.

I slutten av august tok jeg førerprøven. Selve oppkjøringen tok meg vell 50 minutt, jeg hadde en kjøretime før og det var ting som skulle bli gjort både før og etterpå. Hadde jeg hatt den i min skoletid i morgen hadde jeg hatt ett lite problem, men jeg var heldig. Klassen min var på filmfestivalen og læreren min gav bort billetten min, slik at jeg ikke måtte møte opp i det hele tatt. Bare denne uken her har det vært to i klassen min som har tatt førerkortet, og de har gått glipp av skoletimer - noe lærerne har godtatt fordi det er godkjent fravær. Så kommer den meldingen over her på facebooksiden til skolen min.

Hva er planen din, kjære utdanningsdirektorat og kunnskapsminister? Skal vi ikke lengre få lov til å ta billappen? Vet dere ikke at det er flere som har behov for å få den for å komme seg til og fra skolen hver eneste dag? Eller for å kunne være med vennene sine på fritiden?

Busstilbudet mitt til Stavanger og Bergen er nesten bedre enn hva det er for å komme meg til skolen min. Ja, om morgningen går det mange busser, men utover dagen går det én gang i timen til ett viss tidspunkt. Utdanningsdirektoratet, vet du at vi ikke bor i Oslo slik som dere sikkert gjør? Hvis noen jobber på Amanda storsenter på en lørdag og er ferdig klokken 6 finnes det ikke buss for dem til her jeg bor, og jeg bor 7 minutter vekke med bil. Det går en buss 16.27 og den neste er 21.07. Så mener du virkelig at fordi de ikke får lov til å ta billappen etter som de kan risikere å miste karakteren sin, må de kanskje sitte ute i flere timer om ingen har mulighet til å hente dem?

Jeg vil ikke klage, for jeg vet fraværsgrensen er en god ting. Jeg vet at det er meningen å ta skulkerne, og de som mener de er for gode til å komme på skolen når de bare kan komme til prøvene for å få karakter. Men kjære utdanningsdirektorat og kunnskapsminister; dere ødelegger for elevene, og slike ting som dette gir dem ikke mer motivasjon, snarere tvert imot.

Jeg vil ikke klage fordi jeg kanskje er den som kommer aller best ut av hele fraværsgrensen. Jeg går 15 timer i uken på skolen, har en diagnose og en legeerklæring som tillater meg å være hjemme - uten å springe til legen. Faktisk da jeg var syk for over en uke siden og kom med legeerklæring spurte læreren min hvorfor, etter som jeg allerede har en. Jeg har til og med en rektor som forstår og godtar veldig mye, og hadde det vært nødvendig og jeg ikke hadde billappen kunne jeg krevd taxi. Så du forstår sikker at jeg ikke har ønsket å klage når det fungerer bra for meg, men for andre ser jeg det ikke funker lengre.

Vær så snill å åpne øynene, og se hva som skjer med elevene.