hits

tanya s. johnsen

Det er ikke løsningenDere er blåøyde, naive som tror løsningen på mitt og mange andres problem er stamcellebehandling. Dere tror det er den hellige kuren som kan fikse enhver MS-pasient, men dere tar feil. Dere krangler med regjeringen om å få det som en godkjent behandling, men ser dere ikke hvor risikabel den er?

Det skremmer meg å se hvor mange som begynner å "tigge" etter penger for å få stamcellebehandling, bare en måned etter de er diagnosert. Før de vet hva det innebærer å ha en kronisk sykdom flykter de, fordi de tror de vet hva kurer som skal hjelpe dem er. Men så hva? Du får en operasjon hvor celler blir tatt ut av kroppen, formert og plassert inni igjen. En smertefull og unaturlig behandling som faktisk bryter ned kroppen. Det er nok alle solskinnshistoriene som trigger folk, men ingen sjekker konsekvensen - leversvikt, nyrer, tilbakefall?

Jeg er 18 år gammel, men allikevel føler jeg at jeg har tenkt litt mer gjennom dette enn de som er eldre og skal være klokere enn meg. For meg er stamcellebehandling en siste mulighet, når det ikke er andre medisiner som funker og kroppen ikke fungerer. Jeg kan helt ærlig si at det hender jeg leker med tanken om at jeg kan bli frisk om jeg får behandlingen, men jeg lever i den virkelig verden som vet at det ikke er tilfelle.

Det er to typer MS og for den attakvise er det tre grader med medisinering, før en eventuell stamcellebehandling. For meg funket ikke den første graden, så de satt meg på Tysabri, intravenøs behandling hver 4. uke. Bremsemedisinen jeg tar har funket på de aller fleste MS-pasientene som begynner på dem, selv om ingenting har funket tidligere.

For meg har aldri løsningen vært å flykte fra sykdommen min, men heller godta at jeg har den og kommer til å ha problemer i livet. Det er såpass gode medisiner, og støtte ordninger at jeg egentlig ikke er redd en gang for å få ett nytt attakk. Så jeg ber dere tenke litt igjennom ting før dere mener at stamcellebehandling er den eneste løsningen som eksisterer for å ha ett godt liv, for det er bare tull.

Ikke enig med deg

09.08.2016 kl. 17:00
Hva vil du gjøre når tysabri ikke fungerer mer, eller du ikke får lov til å fortsette? Lemtrada er like tøft å gå igjennom som stamceller, og stamceller gir ofte bedre effekt. Det er dessuten ingen operasjon, og ikke noe som blir tatt ut av kroppen som du hevder. Valgte selv å ta lemtrada i stedet for stamceller da jeg ikke har fått barn ennå, og stamceller setter ned fruktbarheten. Er likevel glad for at mange kjemper for stamcellebehandling, da det er mitt siste alternativ slik det ser ut nå, hvis ikke lemtrada fungerer.

Tanya S. Johnsen

10.08.2016 kl. 21:30
Ikke enig med deg: Men det jeg sier. Finnes det ikke mer så støtter jeg folk i den behandlingen, men mange tror det er løsningen før de har prøvd noe som helst.
Har lest om folk som fortalte om prosedyrene i andre land og da var det noen som fortalte at de tok ut stamcellene. Kan hende det ikke er slikt i alle land, men det var ihvertfall slik der jeg leste. :)

Stine

11.08.2016 kl. 00:18
Jeg er forsåvidt enig med deg, føler ikke at jeg kan ha så mye å si siden jeg bare har levd med diagnosen i et halvt år, men stamcellebehandling er en siste utvei for meg mest pga frykten for å bli steril. Jeg hadde ingen effekt av den første behandlingen min og har vært heldig å fått begynt på Rituximab eller Mabthera. Den trenger jeg bare å få en gang i halvåret og har vært brukt mye i Sverige. Der mener de den er et veldig godt alternativ til stamcellebehandling så jeg håper flere får tilbudet i Norge